Ep #6: Despre modele de implicare în calitatea educației în România

De vorbă cu Mara Niculescu, Adriana Vasiliu și Andrei Bărbos – Teach for Romania.

Pentru un tânăr în România de astăzi, educația, cunoștințele pe care le dobândește și mediul în care crește sunt cruciale pentru oportunitățile la care are acces mai departe. Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală românească, ce face parte din rețeaua globală Teach for All. De mai bine de 7 ani, ei sprijină profesori și învățători să facă o treabă excelentă în mediile în care elevii au cea mai mare nevoie de dascăli buni.

Teach for Romania recrutează deopotrivă tineri fără experiență în învățământ, dar și pedagogi cu o carieră considerabilă, care, în fața dificultăților meseriei lor, vor să se ajute de resursele suplimentare puse la dispoziția lor de către organizație.

Candidații sunt evaluați, printre altele, în funcție de performanța academică, implicarea în activități extracurriculare, potențialul de leadership demonstrat, motivație și dedicare pentru a preda, perseverența și gândire critică.

 

În acest episod avem trei invitați – Cristi a vrut să înțeleagă evoluția și viziunea Teach for Romania atât discutând cu cineva din organizație, cât și cu oamenii care au beneficiat de resursele Teach for Romania.

Mara Niculescu este Head of Fundraising & Marketing la Teach for Romania. Mara cunoaște ideea încă de dinainte de faza de implementare propriu-zisă. Era în străinătate, dar fiind motivată de interesul ei pentru educație și lucrul cu copiii, s-a alăturat inițiativei Teach for Romania.

Înainte de a veni în echipa Teach for Romania, Mara a lucrat aproape 8 ani pentru Organizația Națiunilor Unite, unde a ocupat diverse poziții la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în București, Istanbul și New York. Mara are experiență în mobilizarea de fonduri și parteneriate strategice pentru dezvoltarea sustenabilă, cooperarea internațională pentru dezvoltare și inovații în finanțarea dezvoltării precum impact investing. Pe lângă munca în organizații internaționale, ea a dezvoltat o pasiune pentru voluntariat și educație.

Mara a absolvit Facultatea de Litere a Universității București și London School of Economics, unde a studiat Politici Europene. Joacă din când în când, cu bucurie, tenis, îi place teatrul, să călătorească, și are o pisică.

Mara a venit în Teach for Romania pentru a-și cultiva pasiunea pentru educație și pentru a da înapoi comunității o parte din multele privilegii de care s-a bucurat până acum.

 

Adriana Vasiliu este învățătoare la început de carieră, și predă în județul Vrancea. Adriana ne-a povestit despre experiența ei alături de Teach for Romania, cât și câte ceva despre copiii cărora le este dascăl.

Andrei Bărbos predă biologia în 4 școli din județul Mureș. Andrei ne-a povestit despre momentul în care a văzut oportunitatea Teach for Romania pe un site de joburi, cât și despre agilitatea necesară unui profesor în procesul de predare-învățare.

Mara:

Să îți cunoști materia e foarte important. Dacă nu îți cunoști materia, e foarte greu să o faci interesantă pentru elevii tăi, pentru că e foarte greu să o raportezi la realitate.

1.18 : Începuturile Teach for Romania
5.00 : Adriana Vasiliu – învățătoare Teach for Romania
8.20 : Andrei Bărbos – profesor Teach for Romania
10.16 : Descrierea Academiei de leadership Teach for Romania
14.40 : Competențele cheie ale unui pedagog, în viziunea Teach for Romania
16.05 : Andrei Bărbos: “Exemple de personalizare a actului de învățare”
17.08 : Andrei Bărbos: “E esențial să fii agil, ca profesor”
18.05 : Actul educativ adaptat elevului
22.23 : Adriana Vasiliu: “Provocări și adaptări”
23.54 : Integrarea profesorilor Teach în școlile în care predau
27.47 : Experiența de integrare a lui Andrei Bărbos
30.00 : Misiunea pe termen lung a Teach for Romania
32.46 : Adriana Vasiliu: “Perspective asupra educației în România”
33.50 : Andrei Bărbos: “Implicare în crearea de schimbare a educației”

 

ANDREI: Nu-i deloc o lipsă a motivării. Dacă [elevul] vine la școală, dacă face lucruri, îl motivează ceva. Atunci, mi se pare fascinant de aflat ce îl motivează.

 

ADRIANA: Eu să iau o generație nouă, nu cred că ar mai merge să fac aceleași lucruri pe care le fac cu această generație pe care o închei. Cred că trebuie adaptate la nivel de generație competențele de format.

Teach for Romania este o organizație care lucrează cu sistemul de învățământ de stat. Ei nu-și propun să creeze un sistem paralel. Misiunea lor este ca, pe de o parte, să formeze grupul recrutat în fiecare an în competențe care le vor folosi în mod special acolo unde vor preda. Pe de altă parte, ei adună date care apoi să folosească la un alt nivel: despre cum e util să facem învățare și predare în medii vulnerabile.

Intră aici pentru a sprijini misiunea Teach for Romania printr-o donație recurentă sau singulară.

Iar dacă ești dascăl, te invităm de asemenea să urmărești contul de Instagram al Teach for Romania, pentru a primi resurse care par simplu de aplicat, despre cum să faci o treabă mai bună la clasă.

 

Îți mulțumesc că ne-ai ascultat. Continuăm să purtăm discuții cu activiști, educatori și jurnaliști independenți, pentru a crea profilul changemaker-ului român, iar dacă ți-a plăcut acest episod, te invit să îl dai mai departe cunoscuților tăi.

Spune-mi la ce alți lideri de comunitate ai vrea să ai acces prin acest podcast și voi face tot posibilul să stau de vorbă cu ei.

Share This