“Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” — Gandhi

În călătoria noastră printre comunitățile care merită pomenite, ne întâlnim cu oameni care fac ce pot pentru a contribui. Voluntari, activiști, oameni cu aptitudini și bunătate, ghidați de îndemnul lui Gandhi, de mai sus.

Mai jos e un colaj din poveștile lor.

În PCRM (Policy Center for Roma and Minorities) am găsit o echipă extrem de dedicată, pedagogi care își oferă resursele materiale și umane în sprijinul copiilor de etnie romă, care de cele mai multe ori sunt judecați mult prea devreme. Spiritul echipei, calitatea muncii pe care o desfășoară, implicarea dincolo de ce li se cere de fapt, mi-au dat o rază de speranță că încă putem face educație cu inima. PCRM este o organizație non-guvernamentală și non-profit, fondată în 2008 în România. Acționează pentru a rezolva problematica incluziunii sociale a minorităților etnice, în special minoritatea romă.

Dacă vrei să fii cu adevărat fericit, dăruiește-te pe tine altora, indiferent care sunt resursele pe care alegi să le dăruiești. Nimic nu te va recompensa mai mult decât să știi că ai oferit fără niciun interes și ai contribuit astfel la bunăstarea și fericirea cuiva.

Vizitează pagina organizației.

Cristina Caluean — profesor limba și literatura română în cadrul Policy Center for Roma and Minorities

M-am alăturat proiectului Code Hero ca mentor, rolul meu fiind introducerea copilașilor interesați în lumea programării cu ajutorul platformei colorate, interactive și distractive numită Scratch, dezvoltată de către MIT. Scopul a fost stârnirea curiozității copiilor, încurajarea lor în explorarea creativă și susținerea lor în rezolvarea problemelor în mod iterativ. 

Cariera mea în educație a fost scurtă, însă pasiunea pentru interacționarea cu copiii și dorința de a-i încuraja să fie tot timpul curioși m-au determinat să caut moduri alternative de a da înapoi comunității. Programul mi-a dat oportunitatea să contribui la viețile acestor copilași, să le deschid ochii la ce posibilități se ascund în spatele implementării unui joculeț colorat.

Voluntariatul returnează de 10 ori efortul depus, este ca un generator de emoții pozitive. Este o posibilitate de a ne îngriji propria grădină, parafrazându-l pe Voltaire, și de a o lăsa într-o stare mai frumoasă decât am găsit-o.

Vizitează pagina organizației.

Eszter Szilágyi — voluntar/mentor la Cartea Daliei, programul Code Hero

“Spirit de comunitate mai presus decât competiție” este motto-ul nostru!

Rolul meu de community manager al unui grup de antreprenoare din oraș este să creez evenimente unde ne întâlnim să ne susținem, să învățăm, să creăm conexiuni de lungă durată. A avea un mediu de business prietenos înseamnă oportunități de dezvoltare pentru toată lumea.

M-am implicat și am luat acest rol de community manager pentru că uneori e mai ușor să te apuci tu de ceva sau să faci o schimbare decât să aștepți să facă alții. Schimbarea începe întotdeauna cu tine, la biroul tău sau acasă. #așaîncepe

Be the change you want to see in the world! (un alt motto după care ne conducem)

Andreia O. — community & event manager al unui grup de antreprenoare

Povesti de voluntariat

Am înființat ONG-ul Tineri Ambițioși sub egida Școala de HR, care oferă acces gratuit la cursuri pasionaților de HR și dezvoltare a resursei umane.

Dedic voluntariatului cam 60-80 de ore pe lună. Pentru mine, e un privilegiu să văd că oamenii vor să primească ce am de oferit.

Vizitează pagina organizației.

Andra Pintican — fondator Școala de HR

Povesti de voluntariat

M-am alăturat acestui ONG pentru a ajuta un adolescent de 16 ani dintr-o zonă vulnerabilă, cu scopul de a-i lărgi orizonturile în dezvoltarea sa.

Reputația și afinitatea fondatorului acestui ONG (Valeriu Nicolae) m-au determinat să mă implic și să ajut cât de mult pot.

A fi voluntar, a oferi timp și competențe poate părea că faci treabă pe gratis pentru alții, în schimb faci treabă faină pentru tine însuți.

Vizitează pagina organizației.

Alexandra Mitrică — voluntar la Asociația Casa Bună

Povesti de voluntariat

Deja de câțiva ani îmi doresc să pot contribui cumva la educația copiilor din România, să ajut cumva sistemul de educație.
Educația mi se pare o cauză majoră a multor probleme în România. De asemenea, cred că sunt mulți copii care “se pierd pe drum”, pentru că nu au access la multe resurse, nu sunt susținuți sau îndrumați.

Cartea Daliei mi-a dat ocazia să fac asta virtual (de la distanță), iar programul Code Hero s-a potrivit perfect timpului meu liber limitat.

Vizitează pagina organizației.

Roxana — mentor la Cartea Daliei, programul Code Hero

Povesti de voluntariat

Predau, online, noțiuni de bază de programare folosind programul Scratch, copiilor de la diferite școli din zone rurale sau urbane.

Cred că trebuie să investim cât mai mult în educație și sper să inspir copiii să învețe și să cunoască cât mai multe și să îi pregătim pentru un viitor de succes.

Fiecare își poate găsi domeniul în care e nevoie de el, voluntariatul este important pentru societate și aduce multe satisfacții.

Vizitează pagina organizației.

Anca T. — voluntar la Cartea Daliei, programul Code Hero

Povesti de voluntariat

Eu am fost mentor în programul Code Hero, i-am învățat pe cei mici să facă animații și povești utilizând Scratch. Colaborarea a durat 9 săptămâni, iar creativitatea copiilor este nemărginită.

Curiozitatea și pasiunea m-au determinat să mă înscriu în proiect. Îmi doream mult să ofer celor din jurul meu ajutorul de care au nevoie. Pe copilași îi iubesc din tot sufletul, iar informatica este prima mea dragoste. Soarta mi-a scos în cale Asociația Cartea Daliei, care se potrivea perfect preferințelor mele. M-am înscris cu puțină teamă, dar echipa este grozavă, m-a ajutat mult, iar copilașii sunt geniali, e o plăcere să colaborezi aici.

Voluntariatul e o activitate înălțătoare, îți oferă bucurie și împlinire când vezi că ești răsplătit cu zâmbete sincere de la copii. Simți cu adevărat că faci ceva folositor când copiii renunță la o oră pe săptămână din viața lor să te asculte și să învețe suplimentar. După prima oră cu copilașii, nu vrei să te mai desparți de ei, sunt prea drăgălași.

Vizitează pagina organizației.

M.V. — voluntar la Cartea Daliei, programul Code Hero

Povesti de voluntariat

În cadrul programului Code Hero, am mentorat un grup de copii la cursul de programare interactivă (Scratch).

Am ales să susțin Cartea Deliei pentru că îmi place să mentorez, să-mi împart cunoștințele și să contribui la dezvoltarea viitorului. Voluntariatul este cea mai ușoară formă de a îmbunătăți lumea în care trăim!

Vizitează pagina organizației.

Ion Gherman — voluntar la Cartea Daliei, programul Code Hero

Trimite povestea ta și inspiră-i pe alții!

Primește jurnalul nostru de călătorie!

 

#asaincepe este o călătorie cu multe destinații. Dacă vrei să faci parte din călătorie și să ai acces la ce se întâmplă în spatele proiectului, abonează-te la newsletter. O dată pe lună primești ce e relevant în legătură cu acest proiect: noi interviuri, povești care merită spuse, o sursă de inspirație în inbox-ul tău.