Introducere

Podcastul « #așaîncepe » pune în lumină profilul creatorului de schimbare. Eu sunt Cristi Schiopu. Vorbesc cu lideri de comunitate despre cum arată peisajul lor interior, despre cum înțeleg ei să creeze impact durabil, atât în legătură cu oamenii cu care lucrează cât și cu comunitatea mai largă pe care o servesc.

Ideea acestui proiect s-a născut, cred, de mai multe ori, fără să îmi dau seama neapărat.

S-a născut din încercările mele de a creea eu însumi o comunitate. In timpul pandemiei, am creat un grup de facebook în care membrii vor să facă mai mult din ce contează pentru ei… Sunt, în mod veritabil, curios despre bunele practici ale creării unei comunități.

S-a născut din anii întregi de urmărit lume care face treburi bine. S-a născut poate când am observat apetitul pentru vești bune atunci când Orlando Nicoara a lansat Cronica de stiri pozitive la începutul pandemiei.

Și probabil s-a născut din furtuna perfectă a celor de mai sus și amintirea sentimentul de profundă umilitate trăit în 2016, când eram voluntar la o asociație non-profit care are activități în domeniul mindfulness și al respectului pentru mediu (și lume în general) în Belgia, unde ma aflu. O dată pe an organizează o conferință cu vorbitori extrem de valoroși, iar fondurile mergeau către proiectele lor de suflet (școli din medii defavorizate, reabilitarea persoanelor din inchisori, proiecte de educație în Nepal sau Tibet și inițiative cetățenești locale). Conferința avea loc în cea mai mare sală de expoziții din Bruxelles. În seara dinaintea conferinței, trebuia să împachetăm pentru fiecare spectator un sandviș, un măr și o sticlă de apă. Am înțeles atunci ce înseamnă să ai 4000 de oameni în sală, toți veniți să contribuie activ la mesajul deviză al asociației : « A ne schimba, a schimba lumea ».

Numele proiectului s-a născut din vizualizarea unui ripple effect, picătura care creează cercuri concentrice și e un twist al unui hashtag care circula acum ceva vreme sugerând sfârșitul lumii.

Platforma « #așaîncepe » este o radiografie a celor mai importante comunități de impact din Romania și câteva din afară cu care am interacționat personal.

Podcastul este unul de bune practici, un podcast pragmatic. Nu este o înșiruire de fraze motivaționale despre leadership, ci o călătorie în mințile și experiența celor mai remarcabili creatori de schimbare din România. Vorbim despre frecușul necesar, vorbim despre ce transformări au loc la nivel personal pentru fiecare și cum le trăiesc. Sunt interesat de tot ce au să zică și ce vor sa transmită cuiva la început.

Sunt convins că lumea are nevoie de o schimbare de paradigmă, o schimbare la nivel de cum trăim, cum ne educăm copiii, cum știm să conviețuim cu natura, cum consumăm, cum gândim, cum suntem, în general. Iar aceste schimbări vor lua timpul care le trebuie. Insă cum ar fi dacă schimbarea la care contribui tu, acum, aici, așa începe…

În primul episod al podcastului invitatul este editorul fondator al „Decât o revistă”, Cristi Lupșa.

 

Share This