Ep #5: Despre cea mai mare comunitate de cetățeni activi din România

De vorbă cu Tudor Brădățan, directorul fondator al Declic.

Ce au în comun un elefant roz amplasat în fața Guvernului, o instalație masivă reprezentând doi plămâni care arată calitatea aerului în orașe mari din România și promulgarea legii care îi obligă pe agresorii domestici să poarte brățări electronice?

Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent 908.959 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.

Declic este, și va rămâne mereu, o comunitate independentă. Membrii Declic provin din cele mai diverse medii și ceea ce îi aduce împreună este credința lor comună în echitate, compasiune și curaj.

Astăzi, Comunitatea Declic lucrează împreună pentru a crea ceea nu putem pe cont propriu: o societate, o economie și o democrație care să funcționeze pentru noi, oamenii de zi cu zi, respectând planeta pe care trăim.

 

Tudor Brădățan a absolvit studii europene și comunicare socială. În 2015 a devenit directorul fondator al Declic punându-și la bătaie experința dobândită în Campania Salvați Roșia Montană. În prezent, Tudor veghează bunul mers al Declic, asigurându-se că sunt derulate campanii care produc impact în societatea românească. De când a redescoperit ski-ul, sfârșitul de săptămână e dedicat pârtiilor oricât de mici. Vara însă, în timpul liber, citește presa și urmărește mișcări sociale.

Ca activist ai putea să te gândești că cel mai mare dușman e nepăsarea politicienilor, lipsa de reprezentare a cetățenilor, șamd. Dar, dacă mă întrebi pe mine, dușmanul cel mai mare este tocmai apatia noastră ca cetățeni și lipsa de implicare și se vede că în momentul în care depășim apatia, câștigăm campanii, schimbăm lucruri.

1.40 : Apatia civică
2.55 : Dovezi de descurajare a activismului din partea statului

Masa critică de oameni care, când se întâmplă ceva rău și au curajul să fie primii care ies în stradă, ei sunt adevărații eroi ai lumii moderne, din punctul meu de vedere. Ăia care riscă primul baston al jandarmului, prima grenadă lacrimogenă, care stau acolo pașnici și non-violenți și care nu aruncă înapoi, nu înjură, ci doar își arată susținerea cauzei, ei sunt adevărații eroi și ne inspiră și pe noi, toți ceilalți, să facem mai mult.

6.20 : Versiuni de societate civilă
9.15 : Conviețuirea activismului cu clasa politică
11.15 : Moduri de implicare a comunității
14.30 : Declic – organizație reactivă și proiecte independente
16.25 : Tranziția de la “Salvați Roșia Montană” la Declic
18.20 : Maturitatea organizației Declic
20.35 : Resursele care aduc impact la Declic
23.35 : Strategia de finanțare Declic
27.35 : Indicatorii de impact
28.35 : Cât de importante sunt victoriile

Dacă n-am avea victorii din când în când ar fi foarte greu să ne întoarcem la muncă a doua zi, pentru că, să tot vorbești despre chestii care nu se întâmplă niciodată, te plictisești tu, d-apăi cei care le ascultă. Sunt foarte importante victoriile astea și mereu avem grijă să le transmitem celor care s-au implicat că efortul lor este ceea ce a făcut diferența. Efortul lor este cel care a contat.

29.40 : Relația cu răbdarea
30.50 : Cum faci să nu arzi prea repede
32.55 : Susținerea echipei
33.55 : Ce vrei să știi că lași în urmă

Aș vrea să știu că am lăsat atitudinea asta de a fi critic, să tratezi mereu cu un gram de sare, cum spun americanii: tot ce ți ce spune, tot ce auzi, tot ce vezi, și să nu ai o încredere oarbă, mai ales în clasa politică, într-un factor de decizie. Ce-aș dori să las eu colegilor mei este atitudinea asta de a fi circumspect, de a cere mereu garanții, de a te asigura că schimbarea se întâmplă și rămâne acolo.


În raportul de activitate pe 2020, invitatul meu de azi spunea următoarele:

Este sfârșitul unui an greu. Prima dată mi s-a părut exagerat când am auzit pe cineva că ar vrea să și-l șteargă de tot din memorie. Apoi i-am auzit pe tot mai mulți zicând același lucru și cu timpul am început să-i înțeleg și oarecum să fiu de acord cu ei.
Oricât de multe ar fi exemplele de neajunsuri cauzate de pandemie, parcă totuși nu aș șterge amintirea acestui an, pentru că aș uita gesturi de solidaritate care m-au înduioșat până la lacrimi, unele dintre ele înfăptuite chiar de comunitatea Declic. Aș mai uita tot ce am învățat în acest an, lucrând alături de tineri pentru o mai bună mobilizare la alegerile locale sau în campania privind urgența climatică.
Încă un lucru pe care aș vrea să nu-l uităm este acela că puterea este la noi, cetățenii.

Declic este o organizație independentă. Ce le permite să funcționeze și să fie eficienți sunt donațiile, în special recurente, din partea membrilor comunității. Pentru a-i susține, intră pe Declic.ro la secțiunea Donează.

 

Îți mulțumesc că ne-ai ascultat. Continuăm să purtăm discuții cu activiști, educatori și jurnaliști independenți, pentru a crea profilul changemaker-ului român, iar dacă ți-a plăcut acest episod, te invit să îl dai mai departe cunoscuților tăi.

Spune-mi la ce alți lideri de comunitate ai vrea să ai acces prin acest podcast și voi face tot posibilul să stau de vorbă cu ei.

Share This