Ep #14: Anca Gaidoș – Fundația Noi Orizonturi

Azi o vei auzi pe Anca Gaidoș care a desenat în acest episod întreaga activitate a Fundației Noi Orizonturi, al cărei director operațional este de mai bine de 6 ani.

Fundația a fost creată acum 21 de ani de către Dana și Brandi Bates. « Noi Orizonturi » creează contexte relevante de învățare și împuternicește tinerii să creeze un impact concret în comunitățile lor. Ei formează facilitatori de cluburi locale, în care tinerii sunt ghidați să definească o problemă existentă și să o rezolve.

Am invitat-o și pe Denisa Handuc, membră a unui astfel de club local să ne povestească experiența ei și ce perspective i-au deschis participarea și voluntariatul.

Soluțiile și rezolvările lor câteodată sunt…[incredibile]… sunt oameni mari capabili să facă ceea ce pot să facă o mână de copii motivați și bine-ghidați.

Timeline-ul episodului:

1.30 Povestea Noi Orizonturi de la început

5.00 Experiențele de educație prin aventura

8.45 Cum au început cluburile Impact

14.20 Exemplul de la Pașcani

17.55 Denisa Handuc – „omul schimbă-lume” din Bâra, județul Neamț

19.00 Denisa : Exemple de implicare prin cluburile ghidate de Noi Orizonturi

20.31 Efectul profesorilor implicați în ghidarea tinerilor

22.45 De la ecoturism la Clubul meseriilor rurale

25.00 Contextele relvante de învățare, nu proiecte de laborator

25.50 Împuternicirea tinerilor și aprecierea potențialului lor

27.45 Povestea Ancăi

29.55 Echipa Noi Orizonturi

31.20 Noi Orizonturi în contextul pandemiei – exercițiul empatiei

33.45 Cine trebuie să audă de Noi Orizonturi

36.20 Contribuția și impactul lor

38.45 Încheiere

Construim punți. E o muncă care nu se termină niciodată.

Peste 17.000 de tineri au trecut prin programe de formare transformatoare și prin contexte relevante de învățare, ghidate de Noi Orizonturi.

În anul școlar 2021-2022 peste 5000 de elevi și 500 de adulți îndrumători sunt așteptați să ia parte la cel mai nou și mai amplu program al Fundației – Clubul Meseriilor Rurale menționat de câteva ori de Anca în discuția avută.

Daca ai apreciat episodul, e foarte posibil să îți placă si episodul publicat vara aceasta cu Teach for Romania.

#așaîncepe este un ecosistem: este un podcast, un newsletter și o pagină de instagram. Intră la noi pe site și găsește-ți drumul către toate aceste resurse.

Sunt Cristi Schiopu, ne auzim data următoare!

 

Clubul meseriilor rurale

Clubul Meseriilor Rurale

Peste 5000 de elevi și 500 de adulți îndrumători sunt așteptați în anul școlar 2021-2022 să ia parte la cel mai nou și mai amplu program al Fundației Noi Orizonturi – Clubul Meseriilor Rurale.

Cu sprijinul Lidl Romania, ca partener de extindere națională și alături de partenerul său strategic, Romanian-American Foundation, Fundația Noi Orizonturi oferă acest program tuturor elevilor care provin din mediul rural, oferind îndrumătorilor finanțări în valoare totală de 160.000 lei. Extinderea națională a programului este susținută de Montana State Univeristy & 4-H SUA, Ministerul Educației Naționale, Departamentului de Dezvoltare Durabilă, Institutul Național al Patrimoniului. 

Găsești detalii despre program aici.

Share This